Hopp til innhold

Breivik: – Rosetoget var en typisk norsk reaksjon

SAL 250 (NRK.no): Anders Behring Breivik er overrasket over at tilhørerne i rettssalen ikke har hoppet over sperringene og skreket til ham.

Anders Behring Breivik i Oslo tingrett

Anders Behring Breivik beklaget tidligere mandag at en sivil, tilfeldig forbipasserende ble drept at bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalene. Noen flere unnskyldninger vil han ikke komme med.

Foto: Junge, Heiko / Afp

– Jeg merker at folk er flinke til å beherske seg, sier den terrortiltalte 33-åringen.

I retten mandag sa Breivik at han er overrasket over at ingen av de etterlatte eller andre tilhørere har forsøkt å angripe i ham. Men Breivik fikk sitte i fred da han i dag fortsatte sin forklaring av hvordan og hvorfor han drepte 77 uskyldige mennesker den 22. juli.

– Det er overraskende. Jeg hadde ikke forventet det. Jeg hadde forventet at de hadde hoppet over sperrene og skreket, sier Breivik når bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen spør om han hadde forventet en lynsjestemning under rettssaken.

Breivik: – En ulogisk reaksjon

Breivik har også sagt at han trodde at både han og familien kom til å bli lynsjet av en rasende folkemengde etter terrorangrepene mot Regjeringskvartalet og Utøya.

Den terrortiltalte viser blant annet til at flere forsøkte å angripe bilen han satt i i forbindelse med det første fengslingsmøtet 25. juli.

Men samme dag som noen få forsøkte å sparke i bilen de trodde Breivik satt i, gikk flere tusen mennesker i rosetog for å minnes de drepte og vise sin avsky mot terroren.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet:

Breivik fikk i retten i dag spørsmål om han var klar over den fredelig markeringen.

– Jeg fikk vite det etter at medieforbudet ble opphevet i desember. Det er en veldig typisk norsk reaksjon der det ikke er lov til å bli rasende og sint. Jeg ser på det som en veldig ulogisk reaksjon. Det er ikke mange land der en ville ha reagert sånn.

– Var det en strek i regningen at folk reagerte på den måten og ikke med hat?

– Folk må få reagere som de vil, men jeg tror at hele verden ble overrasket. Hele verden forventet nok at jeg skulle bli lynsjet på Youngstorget samme dag.

Ville ikke si unnskyld til flere

Tidligere mandag overrasket Breivik retten med å si unnskyld til én av de drepte i Regjeringskvartalet fordi han ikke hadde tilknytning til departementene.

Breivik sa også unnskyld til de skadde i Oslo som ikke jobbet i Regjeringskvartalet.

– Målet er ikke å ramme uskyldige sivile som disse var. Derfor ønsker jeg på det dypeste å rette en stor beklagelse til de pårørende, sa 33-åringen.

Han fikk spørsmål fra Svein Holden om han ønsket å si unnskyld til flere, men svarte kontant nei.

Flere ganger mandag fortalte han retten at han sparte den lille gutten fordi han så så ung ut. Niåringen ble likevel vitne til at Breivik skjøt og drepte ungdommer rett foran øynene på ham.

– Jeg har ødelagt livet hans, og det er jeg klar over. Jeg har mest sannsynlig påført ham massive psykologiske skader på grunn av det synet, sier Breivik.

På spørsmål fra bistandsadvokat Siv Hallgren om ikke den lille gutten fortjener en unnskyldning fra Breivik på lik linje med ofrene i Regjeringskvartalet, svarer han unnvikende.

– Jeg føler at alle som er tilknyttet departementene bør rette en stor unnskyldning til alle norske søstre som er voldtatt, og foreldre som har barn som er blitt trakassert av muslimer i Norge.

Dette svaret får flere av tilhørerne til å riste oppgitt på hodet. Noen ler lavt.

Overrasket over Norsk Folkehjelp-offer

En av de drepte på Utøya, var Hanne Anette Balch Fjalestad. Hun var på Utøya som frivillig for Norsk Folkehjelp.

– Har Norsk Folkehjelp noen gang vært et mål, spør Hallgren.

– Jeg vet ikke hennes tilknyting til ledelsen i Norsk Folkehjelp, sier Breivik.

Tidligere mandag har Breivik påpekt at han anser ledergruppen til Norsk Folkehjelp som et legitimt mål, fordi han ser på demsom «en del av asyl-lobbyen som bruker sine ressurser på å få flest mulig asylsøkere til Norge».

– Jeg har fått oppgitt at hun var kristen og aktiv i pinsemenigheten, sier Hallgren.

– Åh, var hun det? Da var hun en uskyldig sivil, sier Breivik, men kommer ikke med noen unnskyldning.

Han forklarer videre at han ble overrasket over at en frivillig fra Norsk Folkehjelp var blant drapsofrene hans, og at han ikke hadde lagt merke til uniformen hun hadde på seg.

– Valgte selv å jobbe i departementet

Heller ikke en kvinnelig student som jobbet i resepsjonen i Høyblokka, og som ble hardt skadet av bombeeksplosjonen, får en unnskyldning fra den terrortiltalte 33-åringen.

I stedet skylder han på media.

– Jeg tenker at norsk media har vært dårlig til å formidle de truslene som har blitt formidlet nå. Det har blitt formidlet tusenvis av trusler, og at konsekvensen av den retningen de tar nå, vil resultere i et blodig angrep. Man trenger ikke være spesielt intelligent for å forstå at det er terrormål nummer én i Norge, sier Breivik.

– Hun valgte selv å jobbe i departementet, legger han til om studenten.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.