Hopp til innhold

17. mai i kongelige kretser

De vinker og vinker. Og så vinker de litt mer. Kongefamilien har stått på slottsbalkongen og hilst barnetoget i årevis. – Det må være ganske slitsomt, sier Fabian Stang. Se bilder her!

Fabian Stang

Ordfører i Oslo, Fabian Stang.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Enten de vinker fra slottsbalkongen eller møter lokalbefolkningen på Skaugum er konge- og kronprinsfamilien et populært syn på nasjonaldagen.

– Kanskje vinker de til meg?

Et av høydepunktene for elevene i osloskolene på 17. mai er når barnetoget runder opp mot slottsplassen. Da løftes flaggene, man roper «hurra»!, og får smil og vinking tilbake fra de kongelige. Kanskje ser de til og med på akkurat deg og smiler.

– For barna er det et høydepunkt å se kongefamilien og å se at kongefamilien ser dem. Forhåpentligvis er det jo en hilsen også til alle barn i Norge. Med TV-en opplever mange barn at de også har vært ved slottsbalkongen, selv om de ikke går i tog i Oslo, sier ordfører i Oslo, Fabian Stang til NRK.no.

Kong Olav var kjent for å ta trikken. Han var også kjent for å vinke med hatten fra slottsbalkongen. Andre medlemmer av kongefamilien er kanskje mer kjent for sine mange hatter.

– Tror det er slitsomt

Hver nasjonaldag siden 17. mai 1906 har den norske kongefamilien stått på slottsbalkongen og hilst elever i barnetoget som marsjerer over Slottsplassen. De eneste unntakene er i 1910 da kong Edward VII, dronning Mauds far, ble begravd, og under krigsårene 1940–1945.

– Jeg tror det er ganske slitsomt. Hatten av for at de legger så stor vekt på å være til stede for sitt folk. Jeg tror de står i 3,5 timer. Jeg har aldri sett Hans majestet gå inn, det er ganske imponerende. Det har med kongens respekt for landets befolkning å gjøre, og det er nettopp derfor vi respekterer ham; fordi han respekterer oss, sier Fabian Stang.