Hopp til innhold

Hva vet du om flagget vårt?

Det finnes knapt noe som har en så sterk symbolsk betydning for landet som flagget. Det brukes både i offisiell sammenheng og ikke minst ved store festdager.

Norsk flagg på flaggstang
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Når man er ute og reiser i verden, finner man et stykke hjemland når man ser det norske flagget vaiende. Og den dagen flagget er mest synlig, er selvsagt på vår egen nasjonaldag, 17. mai.

Hvorfor ser flagget ut som det gjør?

Flaggreglene i reiseradioen

Mange lover og regler

Men hva slags regler gjelder egentlig for det norske flagget? Flagget skal behandles med stor respekt. Det finnes faktisk en egen lov om hvordan flagget skal anvendes. Det er for eksempel bare tillatt for statens offentlige bygninger, post- og tollfartøyer å bruke et flagg med splitt og tunge.

Se lovene for det norske flagg her

Vet du forresten hvordan du skal bruke flagget? Det kan du finne ut av her.

Et falmet og slitt flagg bør fornyes, da det ikke lenger er verdig som nasjonalsymbol. Når det kasseres skal flagget enten brennes eller sprettes opp slik at fargene skilles.

Flagg for alle høytider

Offentlige bygninger skal flagge på de offisielle flaggdagene, som blant annet frigjøringsdagen 8. mai, samenes nasjonaldag 6. februar og kongelige fødselsdager.

Det er fritt opp til folk å heise flagg ved festlige anledninger, som konfirmasjon og gebursdager. Ved dødsfall heises flagget først til topps og fires så ned 1/3 del av stangens høyde. Når begravelsen har funnet sted heises flagget til topps.

Gutten med flagget

Det var kjøpmann Frederik Meltzers sønn som tegnet det norske flagget. Faren var politisk aktiv og representerte Selvstendighetspartiet for Bergen, og satt i riksforsamlingen.

I 1821 ba han Odelstinget om å vedta sønnens forslag til norsk flagg. Fra 13. juni det året var flagget i første omgang godkjent som norsk handelsflagg. Og etter at den såkalte Flaggstriden ble avsluttet i 1898 har det samme flagget vaiet over nasjonen.

Norske flagg
Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Til topps 17. mai

Ingen andre dager i løpet av året har så mange prydede flaggstenger som 17. mai. I henhold til lov om Norges flagg, skal det heises klokka 0800 og tas ned klokka 2100. I tillegg vil det norske flagget vise seg i mange barnetog landet over.

Til lykke med dagen!