Hopp til innhold

Sjekk om du er i slekt med en eidsvollmann

Knut Nærum er det. Det er også Jens Stoltenberg og Celina Midelfart. Er du etterkommer av en eidsvollsmann? Sjekk det her!

Knut Nærum og Jens Stoltenberg

ETTERKOMMERE: Knut Nærum og Jens Stoltenberg er begge etterkommere av Hieronymus Heyerdahl som var en av 112 menn som formet Norges grunnlov på Eidsvoll i 1814. Hva med deg?

Foto: NTB/SCANPIX

Eli Fure

GRUNNLOVSJUBILEET 2014: Eli Fure i Riksarkivet er fornøyd med at så mange har meldt seg som etterkommere etter Eidsvollsmennene.

Foto: Riksarkivet

De fleste etterkommerne etter dem vi kaller Eidsvollsmennene heter Larsen, Olsen og Hansen, og mange av dem bor i Setesdal-området. Men det gjelder slettes ikke alle. Knut Nærum bor i Oslo sentrum og er etterkommer etter Hieronymus Heyerdahl.

– Det er jo en fyrstekake av et navn, men det gjør ikke veldig mye mer for familiestoltheten sånn i hverdagen, sier Nærum selv, som sier han ble fortalt av andre at han var etterkommer av en eidsvollsmann.

Han sier det ikke finnes så mye slektsforskning i deres familie, men innrømmer at det var litt stas da han ble fortalt om sitt slektskap til en av dem som var med på å formulere grunnloven i 1814.

– Grunnloven er grunnlaget for så mye av det som gjør at Norge er et godt land å bo i, så det er jo stas. Men jeg kan ikke akkurat sole meg i glansen av Hieronymus. Det ville føles som å sole seg i glansen av en stjerne som er slukket, sier Nærum.

60.000 etterkommere i dag

I forbindelse med Grunnlovsjubileet i 2014 ville Riksarkivet finne ut hvordan de kunne gjøre slektsforskning på nettet interessant.

Riksforsamlingen på Eidsvoll av Oscar Arnold Wergeland

GRUNNLOVEN BLE VEDTATT HER: Det berømte maleriet «Eidsvold 1814» ble malt av Oscar Wergeland. I dag henger det i Stortingssalen.

Foto: Wikimedia Commons

Til å begynne med engasjerte de 100 frivillige slektsforskere som jobbet med å finne frem til etterkommere av eidsvollsmennene.

I fjor vår etterlyste Riksarkivet andre som kunne fullføre informasjonen som mangler, og ba alle om å gå inn i arkivet for å sjekke om de var etterkommere av eidsvollsmennene. Og det har ikke manglet på interesse.

– Så langt har man funnet frem til 60.000 etterkommere etter de 112 menn som formet Norges grunnlov på Eidsvoll i 1814, og tallet stiger dag for dag, sier Eli Fure som er underdirektør ved Riksarkivet.

Som et resultat av den landsomfattende dugnaden finnes det nå informasjon om alle etterkommerne og de som har giftet seg med, eller er samboere og har barn med en fra eidsvollsmennenes rekker. Resultatene er samlet og kvalitetsjekket i en database.

Eidsvollbygningen

EIDSVOLLBYGNINGEN: Riksforsamlingen disponerte bygningen i 1814 og forfattet Norges grunnlov her. Det var også i Eidsvollsbygningen at prins Christian Frederik ble valgt til Norges konge.

Foto: NRK

Prominente etterkommere

Mange av eidsvollsmennene har riktig prominente etterkommere. Fra den nå avgåtte rødgrønne regjeringen er både Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og Espen Bart Eide etterkommere av «Eidsvolls menn» fra 1814.

– Så langt er har ingen fra dagens regjering vist seg å være etterkommere etter noen av eidsvollsmennene, sier Fure.

Til nå ser det ut til at Ole Rasmussen Apeness fra Vestfold er den av eidsvollsmennene med som har flest etterkommere.

– Det mangler fremdeles informasjon på flere av de andre, men det strømmer på, sier Fure, og fortsetter:

– Noen av mennene har vi ganske fyldig informasjon om, andre steder er det magert og ingen ting.

Jens Stoltenberg og Celina Midelfart

PROMINTENT ETTERSLEKT: Jens Stoltenberg og Celina Midelfart med hver sin eidsvollsmann. Nå kan du sjekke om du også er i slekt med en av dem som formet Norges lover i 1814.

Her er mange utenlandske navn også. Over 70 av eidsvollsmennene har etterkommere i USA, og norskamerikanerne kan også hekte seg på systemet og finne ut om de er i slekt med en eidsvollsmann.

– Det går an å velge engelsk språk i databasen. Vi kan se at det sitter folk i mange forskjellige land og registrerer informasjon i databasen, sier Fure.

Hun sier også at det er viktig å huske på at de bare skal ha med etterkommerne til eidsvollsmennene. Ikke fjernere slekt og ikke forfedrene til eidsvollsmennene.

Bli med!

Alle kan legge inn opplysninger på sidene.

– Vi er avhengig av at folk går inn på siden og leter etter, eksempelvis, sin oldemor eller bestemors navn. På den måten kan de føre linjen frem til i dag. Det er mulig å legge inn bilder, videoer, multimediefiler, dokumenter og fortellinger. Sidene blir akkurat så interessant som vi lager den. Vi er veldig spent!

– Dere er ikke redde for at publikum skal forkludre arkivet med å legge inn tull og usannheter?

– Vi stoler på dugnad og teknologi og satser på kvalitetssikring etter wikisystemet og de tusen øynes sensur. Hvis noe feil blir liggende på nettet tar det ikke lang tid før noen finner det og retter det opp. Tuller noen mye blir de sensurert.