Hopp til innhold

Dette kunne ha vært Det norske flagg

Et Norge i rødt, hvitt og blått er ingen selvfølge. Flagget vårt kunne like gjerne vært grønt. Denne uken åpnet en utstilling som utforsker det mange kaller Norges viktigste symbol, det norske flagget.

Vi heiser det, vifter og jubler med det. Noen kler seg i det og ofte, som symbolske handlinger, både kysses, brennes og trampes det på. Denne uken åpnet en utstilling om det norske flagget i Oslo.

– Dette er et prosjekt med mange lag. Det handler om flagget og hva det representerer. Vi utforsker temaer som har med Det norske flagg å gjøre og ser hvor det fører oss hen, sier Felipe Ridao som er en av kunstnerne bak prosjektet.

Alle flaggdebattene

Utstillingslokalet har kunstnerne, eller Antipodes Cafè som de kaller seg, fylt av norske flagg fra mange epoker. Her er fiktive flagg, flagg som har vært i bruk opp gjennom historien og varianter som kunstnerne har gjenskapt etter forslag levert til Stortinget i 1821.

Her er flagg i alle mulige varianter. Med og uten løve, med kryss, kors og nazisymboler, og i forskjellige og heller uvante farger som for eksempel grønt og grått.

Kunstnerne bak prosjektet Utforsking av Norges flagg, norske Tuva Langfeldt og Felipe Ridao fra Uruguay tror utstillingen gir en god forståelse av flaggbruk.

Utstilling om det norske flagg

BARNEFLAGG: Felipe Ridao og Tuva Langfeldt. I bakgrunnen en del av utstillingen hvor det norske flagg er tolket og skapt av barn på forskjellige workshops.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

– Flagget er et enkelt og rektangulært symbol som gir veldig mange meninger for folk. Det er tidvis svært mange diskusjoner om det norske flagget i Norge, sier Ridao og sikter til debatten om norske idrettsutøveres bruk av flagget og den om hvilke flagg som skal tillates i toget på 17. mai. Blant andre.

Her om dagen fikk også Ap-topp Jonas Gahr Støre gjennomgå for å ha heist flagget for tidlig på 1. mai.

– Selve flagget forsvinner i denne diskusjonen, for hva sier man egentlig når man diskuterer dette? Vi prøver å finne meningen med flagget. Også når det gjelder identitet. Hva skjer med innvandrere i møte med det norske flagget? Hvordan reagerer folk med andre religioner? Hva med blinde?, sier Ridao.

Han vil ikke dra noen konklusjoner, men heller stille spørsmål om flaggbruk og prøve å få til en dialog. Prosjektet i denne fasen er like mye nettbasert som lokalisert i Oslo sentrum, og gir publikum muligheten til å reflektere over historien bak det norske flagg, samt å tegne sitt eget. Alle lagene/delene av prosjektet er tilrettelagt for å passe også andre steder i landet.

– Det viktigste symbolet vi har

Det norske flagget er som alle andre lands flagg en del av historien. Et flagg er det første man lager når man skaper en ny nasjon. Det gjøres til et symbol slik at folk skal føle seg ett med det landet de blir medlemmer av.

– Flagget er det viktigste fellessymbolet vi har i Norge. Det er både et kollektivt og et personlig symbol og de aller fleste nordmenn har en positiv følelse for det, sier historiker Jan Henrik Munksgaard, som har skrevet boka «Flagget: et nasjonalt symbol blir til».

Det norske flagg. Nesten.

NESTEN NORSK: På utstillingen får du anledning til å utforske flagget digitalt ved å flytte fargene rundt innen flaggets egen ramme.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Flaggkonkurranse

Men tross Grunnlovens 200-årsjubileum. Flagget som det ser ut i dag, et hvitkantet blått kors på rød bunn, må vi vente med å feire.

I 1821 utlyste Stortinget en konkurranse der de inviterte den norske eliten med stortings- og handelsmenn til å levere inn forslag til hvordan det norske flagget skulle se ut.

– Atten forslag var oppe til vurdering i Stortinget. Det som fikk flest stemmer var laget av Fredrik Meltzer fra Bergen og er det flagget vi har i dag.

Melzer begrunnet forslaget sitt med at det nye flagget burde ha frihetens farger: rødt, hvitt og blått. Dette inspirert av både den amerikanske og den franske revolusjon.

Norsk naziflagg

NAZIFLAGG: Tysklands flagg og orlogsflagg i Norge under okkupasjonen, norsk kapitulasjon 1940 - 1945.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Kors for kristendom i flagget

I 1821 var Norge et homogent land med én religion. Det var en av grunnene til at vi fikk et kors i flagget.

– Like mye handlet det om samhørigheten med de to andre nordiske landene. Både Sverige og Danmark hadde allerede et kors i sitt flagg, sier Munksgaard.

Senere har både Finland, Island, Åland, Færøyene, Shetland og Orknøyene fått flagg med kors i.

– I flaggforskning kaller man det et skandinavisk kors, sier han.

Tolkning av det norske flagget

NORGE OG OLJEN: Burde det norske flagget se slik ut i dag? Det mente et av barna på en workshop drevet av kunstnerne. Her ser vi en dråpe olje foran fjell, fjord, grønne enger og sola vi alltid lengter etter, i følge den unge kunstneren.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

«Tro til Dovre faller»

Allerede i 1814 foreslo kong Christian Frederik at Norge skulle få sitt eget flagg. Resultatet ble det danske med en rød løve oppe i hjørnet.

– Kanskje tenkte han at Norge og Danmark ville komme sammen igjen, og at det da bare var å fjerne løven, sier Munksgaard.

Da kong Christian Frederik innså at dette ikke kom til å skje bestemte han seg antakelig vis for å styrke Norges posisjon som selvstendig stat. Dermed foreslo han i et grønt flagg med et grått kors i midten.

Det norske flagg. Nesten

DET ER NORGE I GRØNT, GRÅTT OG ... Kong Christian Frederik foreslo at dette skulle være det norske flagg. Han mente det godt. Visstnok.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

– Grønt var også en frihetsfarge på den tiden, og det grå symboliserte Norge, norske fjell og «Tro til Dovre faller», sier Munksgaard.