Hopp til innhold

Se, som de ligner!

Svartediket låner stil fra Ringenes Herre.

Se som de ligner

Det er unektelig en likhet. Er det tilfeldig?

Den Nationale Scene i Bergen røpet endelig onsdag hvordan Kristian Gaahl Espedal kom til å se ut på teaterscenen i musikalen Svartediket.

Dermed ble også sammenhengen mellom Svartediket, black metal-bandet Gorgoroth, Norrøn mytologi og Ringenes Herre-trilogien tydelig.

Fra svart til hvit

Den verdenskjente black metal- vokalisten Kristian Espedal, med artistnavnet Gaahl, er vi ellers vant med å se med langt svart hår og skjegg. Og i svarte klær.

På scenen i musikalen Svartediket fremstår han i hvitt. Fra topp til tå.

I hår-, skjegg, og klesfarge er han tydelig lik skuespilleren Christopher Lees fremstilling av Sarumann, - slik vi kjenner ham fra Ringenes Herre-filmene.

Likheten er neppe tilfeldig.

Felles bakgrunn

Sarumann er sentral i Ringenes Herre-trilogien. Romanverket Ringenes Herre er skrevet at JRR Tolkien. Tolkien var inspirert av norrøn mytologi.

I Tolkiens historie om Sarumann den hvite, får vi vite at han den første av Istarene som kom til Midgard. Midgard er navnet på menneskenes boplass i norrøn mytologi.

Kristian Gaahl Espedal

Kristian Gaahl Espedal spiller Heimdal i musikalen Svartediket.

Foto: Halgrim Hals / NRK

Kristian Espedahl har i musikalen Svartediket en rolle som Heimdall. Heimdall var i den norrøne mytologien gudenes vaktmann. Han bor ved Bifrost, som er broen mellom Åsgård og samme Midgard.

Kristian Espedal er – når han ikke står på Den Nationale Scene i Bergen – verdenskjent black metal-vokalist og bruker navnet Gaahl i bandet Gorgoroth.

Gorgoroth henter sitt navn fra Tolkiens verden, der det er navnet på et område. Gorgoroth blir også nevnt i filmen om Ringenes Herre. Tolkien mente at Midgards geografi skulle likne på vår egen jords geografi.

Felles rot

Musikalen Svartediket er en historie som springer ut av lokale sagn og myter. Det er en dyster og svart historie. I uttrykk har forestillingen også hentet mye fra black metal-musikken.

Black metal er i sin tur også omspunnet med myter og klisjeer, og ofte også med en tiknytning til – nettopp – norrøn mytologi.

Den visuelle likheten mellom scenefiguren til Gaahl og filmfremstillingen av Sarumann blir dermed bare en av mange likheter.

Både Sarumann, Gaahl, Svartediket og Ringenes Herre har en tilknytning til norrøn mytologi.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober