Hopp til innhold

9.000 eldre hus i Nord-Trøndelag

Nord-Trøndelag har over 9.000 eldre hus, og vedlikeholdsbehovet er på over en milliard kroner. Det viser en ny rapport.

En forretningsmann i Levanger valgte ei verneverdig brygge da han flyttet fra et kjøpesenter til sentrum.

– Folk trodde jeg kanskje ikke var helt rett hekta, men jeg så potensialet i bygget innvendig. Utvendig så det ille ut rett og slett, sier Magnar Sandberg, daglig leder i Bambergbrygga AS.

Bambergbrygga

Slik så Bambergbrygga ut i 2009.

Foto: Privat
Bambergbrygga

Slik ser brygga ut i dag.

Foto: Frank Almås / NRK

Han valgte ei verneverdig brygge fra 1860-tallet som nytt lokale da han skulle flytte butikken sin fra et kjøpesenter til sentrum i trehusbyen Levanger.

65.000 i Norge

Ifølge Byggenæringens landsforening er det om lag 65.000 bygninger i Norge som skal behandles etter antikvariske krav for rehabilitering og restaurering.

Ifølge Bygg og Bevar, som er et samarbeid mellom byggenæringen og kulturminnemyndighetene, er dette et anslag og det tallet man opererer med i dag.

Nord-Trøndelag har over 9.000 bygninger reist før 1900 der 100 av dem er bevaringsverdige, ifølge en rapport fra Trøndelag Forskning og Utvikling.

– Sånn som det er nå er Levanger spesielt trukket fram. Men så har du også Sør-Gjeslingan, veldig mange er i de områdene, sier Per Reidar Næss, seniorrådgiver i Trøndelag Forskning og Utvikling.

I tillegg ligger flere av de verneverdige bygningene, som hus på gårder, spredt rundt i fylket.

– Det er verdt det

De fleste gamle hus er i privat eie. Magnar Sandberg brukte mellom fem og seks millioner kroner på å gi nytt liv til den gamle brygga i Levanger.

Bygningen ble hevet og rettet opp, og det ble satt inn nye vinduer og isolert utvendig.

– Jeg mener det er verdt det, definitivt. Og det er veldig mange fine bygg i Nord-Trøndelag som vi absolutt bør ta vare på, sier Sandberg.

Tradisjonshåndverk

To tredeler av beløpet som trengs til vedlikehold av slike bygninger i Nord-Trøndelag er kostnader som knytter seg til håndverkstjenester.

Trøndelag Forskning og Utvikling har kartlagt 135 aktører som er interessert i å drive med tradisjonshåndverk i fylket.

Ifølge Næss ser de et stort potensiale for næringsutvikling og muligheter for nye aktører på dette området.

– En annen ting som kommer fram er at det ikke hjelper å stille krav til håndverkeren hvis råvaren ikke holder mål. Så vi har sett på det å koble rett bruk av trevarer til de som kan bruke det, sier Næss.

Senter for bygningsvern

Riksantikvaren behandler nå en søknad om midler til å etablere et senter for bygningsvern i Levanger, samt ei ny produksjonslinje ved Spillum Dampsag & Høvleri i Namsos.

– Der skal det være folk som har en kompetanse. De skal ikke vite alt selv, men vite hvem som har den riktige kompetansen som kan anbefales til de som skal restaurere bygg. Og de skal kjenne litt til lover og regler, sier Per Reidar Næss.

Andre målgrupper kan være eiendomsmeglere og arkitekter. Ifølge Næss er det ventet svar på søknaden i løpet av mars.

Sør-Gjeslingan i fantastisk sommervær

Fiskeværet Sør-Gjeslingan i Vikna kommune ble fredet i 2010. Dette var det første fiskeværet i Norge som ble foreslått fredet som kulturmiljø.

Foto: May Hamnes